FIGHT SOPA

Har ni hört talas om det lagförslaget som behandlas i USA just nu? SOPA kallar dom det och det står för Stop Online Piracy Act, och är till för precis som namnet visar att stoppa piratkopiering. Och det låter väl inte så hjärndött då vi snart inte har kvar någon film- eller musikindustri p.g.a att vi laddar ner detta istället.
Men om SOPA träder i kraft kommer det innebära att de flesta sociala nätverk kommer upphöra då de skulle behöva ta ett alldeles för stort ansvar för användernas agerande. Med begreppet sociala nätverk menar jag alltså YouTube, Facebook, Flickr, Twitter osv.
Med SOPA vill dom även mjöliggöra domar utanför USA:s gränser. Så om jag skulle kommentera en länk till en torrent på Piratebay på Facebook skulle hela Facebook riskeras att stängas ner och jag kan med stor sannolikhet få upp till 5 års fängelse. Därav det sannolika skälet till att sociala nätverk skulle komma till att stängas ner. SOPA eller PIPA (ett lindrigare men liknande lagförslag) har stor chans att röstas igenom och då kommer det fria ordet aldrig bli det samma.

Tänkte bara göra er lika upprörda som mig, ibland undrar man verkligen varför USA kallas för "världens ledande nation".

Mina texter/funderingar | |
Upp